Paganini - Somewhere In Time


Daca iti doresti copii care sa traiasca pe picioarele lor, aseaza o responsabilitate pe umerii lor.Proverb german
Teme orientative pentru orele de dirigentie

ACTIVITATEA: Diploma mea
OBIECTIV:Dezvoltarea stimei de sine
NIVEL: gimnazial
MATERIALE NECESARE : fise, creioane
DURATA: 20 min.
DESCRIERE: Fiecare elev primeşte o fişă cu titlul ”Diploma mea” pe care o completează. După completarea fişei cei care doresc, o prezintă clasei.ACTIVITATEA: Cine sunt eu?
OBIECTIV: Dezvoltarea stimei de sine
NIVEL: gimnazial
MATERIALE NECESARE: fişe, lipici, foarfece, creioane, carioca, reviste
DURATA: 30 min.
DESCRIERE: Se înmânează fiecarui elev fişa “Cine sunt eu?” şi se pun la dispoziţie materialele. Elevii primesc ca sarcină realizarea timp de 15 min. a unui colaj/desen care să le ofere celorlalţi o idee despre cine sunt ei. Pentru realizarea sarcinii elevii pot folosi cuvinte, simboluri, desene la libera alegere. După realizarea sarcinii se fac grupuri de câte 3-4 elevi în care fiecare va împărtăşi celorlalţi ce a făcut. Grupurile vor discuta aspectele comune timp de 5 min. În final se reface grupul mare şi se discută timp de 10 min: a fost uşoară/grea sarcina, care sunt lucrurile comune descoperite, i-a ajutat exerciţiul să se cunoască mai bine etc.ACTIVITATEA: Cum mă văd eu, cum mă definesc ceilalţi?

OBIECTIV: Construirea unei imagini de sine pozitivă

NIVEL: gimnazial

MATERIALE NECESARE: coli A4, markere, creioane colorate, tablă/flipchart

DURATA: 50 min.

DESCRIERE: Acest exerciţiu oferă elevilor posibilitatea de a-şi defini calităţi personale care contribuie la dezvoltarea armonioasă a personalităţii lor.

Elevii sunt împărţiţi în grupe de 5 şi primesc câte o foaie A4 şi creioane colorate.

Fiecare elev desenează conturul propriei palme pe foaie, pe care îşi va trece numele. Pe degetul mare îşi va trece o calitate proprie (trăsături de caracter, însuşiri morale; de ex.: generos, inteligent, simpatic, talentat etc.). Exerciţiul se continuă cu precizarea altor calităţi de către colegii de grup – fiecare membru al grupului va scrie o calitate a colegului său pe celelalte “degete” ale conturului palmei acestuia. În felul acesta, la sfârşit fiecare membru va avea un contur al palmei inscripţionat cu calităţi identificate atât de el, cât şi de colegii săi. În final se afişează toate colile cu desene pe tablă sau pe foaia de flipchart.

O variantă a exerciţiului cuprinde precizarea unui comportament pozitiv (sau a mai multor comportamente). Se insistă ca elevii să identifice calităţi (aspecte pozitive), nu defecte (aspecte negative) ale propriei personalităţi.

Sugestii pentru profesori:

Accentul se pune pe valorizare. Dacă profesorul observă că sunt elevi care nu reuşesc să identifice aspecte pozitive ale comportamentului sau caracterului lor, pot fi completate “degetele” doar de ceilalţi membri ai grupului. În felul acesta, elevul respectiv va reuşi, cu ajutorul celorlalţi, să se cunoască şi să autovalorizeze propriul potenţial.


ACTIVITATEA: Punctele tari şi slăbiciunile mele

OBIECTIV: Dezvoltarea stimei de sine

NIVEL: gimnazial

MATERIALE NECESARE: fişe, creioane

DURATA: 30 min.

DESCRIERE: Fiecare elev primeşte o fişă cu titlul “Punctele tari şi slăbiciunile mele” pe care o completează având la dispoziţie 10 min. După completarea acesteia de către toţi elevii se vor realiza discuţii pe grupuri de câte 3-4 elevi timp de 5 min., în cadrul cărora fiecare va împărtăşi colegilor de grup răspunsurile date. In final se va realiza timp de 15 min. o discuţie la nivelul întregii clase în cadrul căreia unii dintre elevi vor fi ajutaţi să-şi completeze lista cu punctele tari. Se va urmări, de asemenea, deplasarea discuţiei pe posibilitatea remedierii unor aspecte mai puţin pozitive ale propriei persoane.

ACTIVITATEA: Portret
OBIECTIV: Creşterea stimei de sine
NIVEL: gimnazial
MATERIALE NECESARE: coli A4, creioane
DURATA:15 min.
DESCRIERE: Se prinde pe spatele fiecărui elev o foaie de hârtie. Timp de 10 min fiecare elev va trece pe la ceilalţi şi va nota pe spatele acestora o calitate pe care ei considera că posesorii hârtiei o au. După 10 min. fiecare elev va avea o listă cu aspecte pozitive surprinse de colegii lor, pe care le vor citi şi vor reflecta asupra lor.
DESCRIERE: Se citeşte de către diriginte fişa “Ştiaţi că… după care se comentează pe scurt împreună cu elevii.


ACTIVITATEA: Ştiaţi că…
OBIECTIV: Creşterea stimei de sine
NIVEL: gimnazial
MATERIALE NECESARE: fişă
DURATA: 15 min.

DESCRIERE: Se citeşte fişa “Ştiaţi că… după care se comentează pe scurt împreună cu elevii


Scoala parintilor
Va propunem un material interesant pentru sedintele si consultatiile cu parintii.Speram sa va fie de ajutor !